fredag 6. november 2009
Du er feit
Leste litt i lokalavisen at norske barn generelt sett er for feite. Det har lokalavisa helt rett i. Men å skylde på kun for lite aktivitet er vel en drøy påstand. Forklaringen heller vel mer i retning av sukker, sukker og sukker. Hør bare her..
Sukkerrør var opprinnelig den fremste råvaren for produksjon av sukker. Sukkerrør er et tropisk gress som har sitt utgangspunkt i Ny-Guinea. I førhistorisk tid ble det spredt til India, der det ble dyrket vel 500 år f. Kr. I Kina ble det dyrket vel 200 år f. Kr. De første europeerne som oppdaget sukkeret, deltok i Alexander den Stores militære ekspedisjoner til India. De tidligste produksjonsmetodene gikk ut på å presse sukkerrørene for å tvinge ut sukkersaften. Deretter ble saften kokt inn eller slått i grunne kar for å tørke ut i sola. Siste trinn i prosessen var å knuse de tørkede sukkerplatene til sukkerklumper eller sukkerkorn. Fram til dampmaskinens tidsalder ble ulike presse- og knusemetoder tatt i bruk, alt fra hånddrevne innretninger til okse-, vind- eller vanndrevne sukkermøller.
Sukkeret kom for alvor til Europa via berbernes og maurernes inntog i Spania i det 8. århundre. Sukkeret fra India og Midtøsten ble kalt «det hvite gull». Det ble solgt på apotek, veid opp i gram og var uhyre kostbart. På 1390-tallet ble det utviklet en bedre sukkerpresse som fordoblet mengden sukkersaft fra sukkerrørene. Dette gjorde at sukkerrør nå kunne dyrkes med fortjeneste i Andalusia og på Algarve-kysten. På 1420-tallet ble sukker dyrket i noe større grad på Kanariøyene, Madeira, Sicilia, Kapp Verde-øyene og Azorene.
I 1493 tok Christofer Columbus med seg sukkerrør fra Kanariøyene da han la ut på sin andre reise til den nye verden. Sukkerrørene plantet han på Hispaniola, og ble overrasket over hvor godt de vokste. Portugiserne brakte sukkerrør til Brasil som var deres største koloni i Sør-Amerika. Fra det 16. århundre vokste den européiske etterspørselen, og sukkerdyrkningen skjøt i været i de européiske koloniene i Karibia og i Sør- og Mellom-Amerika. Afrikanske slaver ble importert i enorme mengder for å håndtere planting, innhøsting, transport, rensing og raffinering ved et stadig voksende antall sukkerplantasjer.
På midten av 1700-tallet var Karibia blitt verdens største sukkerprodusent med Saint-Domingue (dagens Haiti) som den klart største. Både Haiti og den dominikanske republikk, Jamaica, Guadaloupe, Barbados og Cuba var i stand til å produsere sukker til lavere priser enn prisen på européisk import fra Asia. På 1700-tallet var sukker den viktigste importvaren i Storbritannia. Det ble brukt både som søtnings- og konserveringsmiddel, og en entusiastisk lege, Frederick Slare, anbefalte sukker til tannpuss! [1]
Gjennom hele det 17. århundre ble sukkeret tatt i bruk på stadig flere områder i européiske husholdninger, og i kraft av økende etterspørsel vokste også produksjonen i Karibia. Med tanke på slavenes umenneskelige slit på karibiske plantasjer, ble te søtet med sukker beskrevet som «en drikk søtet med blod». Siden vedlikeholdsarbeid av presseutstyret som oftest ble utført av mannlige slaver (snekring, muring), var de fleste som slet på sukkermarkene, kvinner. [2] I 1791 gjorde slavene på i den franske kolonien Saint-Domingue (dagens Haiti) opprør under ledelse av Toussaint L'Ouverture. Under gjentatte angrep fra den franske kolonimakten og med støtte fra USA som i 1806 innførte handelsblokade mot opprørerne på Haiti, ble sukkerproduksjonen lagt i ruiner. Dette medførte at Cuba gradvis tok over og i løpet av 1820-tallet ble verdens største sukkerprodusent (Galeno 1979).
Prisen på sukker i Europa falt utover i det 17. og 18. århundre etter hvert som sukkerproduksjonen økte i europeiske kolonier i den nye verden og dels også i kolonier i Afrika og Oseania.
Konklusjonen er at vi ikke trenger noe av det sukker som vi kjøper i butikken i dag. Død over han som brakte sukkeret til den vestlige verden ... Christofer Columbus! Ikke putt noe i munnen som din oldemor ikke ville spist... da slipper vi feite ufordragelige unger som kommer til å få diabetes og farlig fedme for de er 40. Trøtt feit og 40! Noen som kjenner seg igjen.. ??
I dag 5 x 400 main set
6:58
7:10
7:18
7:08
6:47
Send off 7:25. Go team VIKING!
// Jan Hugo
søndag 1. november 2009
USA og MOAB i MAI and maybe the last week of TOS
Her er hva EC lover om turen .. :))) Bilettene er bestilt og jeg skal bo hjemme hos Gordo de dagene hvor vi ikke er i MOAB..
A great spring trip for cyclists, or triathletes, looking to jump start their fitness.
I've done this trip a few times with private clients and in 2010 we are going to offer it as a formal camp.
Camp will run across the May 8th weekend with athletes arriving/departing from Grand Junction, CO. Athletes will have the opportunity to add on days in Boulder, CO as well as Grand Junction, CO.
Key Rides:
Colorado National Monument
Grand Mesa
Douglas Pass (8,268 ft)
Arches National Park
La Sal Mountain Loop
Islands In The Sky National Park
Draft Outline
May 3rd -- Early Bird Arrival, Evening Run Fruita
May 4th -- Swim and Grand Mesa Ride for Early Birds;
May 5th -- Douglas Pass for Early Birds, rest of camp arrives;
May 6th -- Colorado Monument Ride, Swim Grand Junction, Run Fruita -- Transfer to Moab, Evening Ride Arches National Park
May 7th -- La Sal Mtn Loop, Evening Canyon Run
May 8th -- Islands in The Sky, Evening Canyon Run
May 9th -- "The Wall" Hill Climb - transfer to Grand Junction
Contact Gordo for more information on your personal adventure.
//JH
Waiting for snow
I mangel på snø ble min første rulleskiøkt "ever" gjennomført i går. "Main set" (5 min pigging - 5 min skøyting) x 4 - supersteady - totalt 1t 35min. Det var overraskende lett å kjøre i korrekt sone. Når pulsen ble for høy var det bare å rulle litt, nesten som på sykkelen med lange gode glideflater. Nå håper jeg vi snart får masse snø. Jeg er lei av mørket og regn. Det blir langt bedre med snø på bakken. Ingenting er som lange rolige skiturer innover Kvæfjordmarka.
Abonner på:
Innlegg (Atom)